Színpompás és illatozó rózsakert

rozsa

A rózsa a virágok királynője! A napjainkban létező több ezer rózsafajta sok évszázados nemesítési munka eredménye. A nemesítés elsődleges célja mindig is a virág szépségének fokozása volt, melynek eredményeként a virágokban megnövekedett a szirmok száma és mérete, változatos virágformák és színek jöttek létre.

Ebből a királynői pompából is láthatnak ízelítőt, akik az elkövetkezendő hetekben hozzánk látogatnak!

A rózsakertben sétálva látogatóink több mint 130 rózsafajtában gyönyörködhetnek. Rózsáink legtöbbje most bontja szirmait, s a szivárvány minden színében pompázó virágok nemcsak a szemnek kedvesek, de igen kellemes illatúak is. Gyűjteményünkben megtalálhatóak a nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsa hibridek, a hajtásukon több virágot bontó, hosszan virágzó floribunda és poliantha fajták, a napjainkban divatos miniatűr, és az átható illatú reneszánsz rózsák is. Érdekesség a magyar nemesítésű Árpádházi Szent Erzsébet emléke rózsafajta. A vadrózsa törzsre szemzett nemes rózsafajtákat bemutató törzses rózsa ágyásunk a rózsakerten kívüli karéjban található.

P1120974

A futórózsákkal felékesített rózsakerti pavilon kellemes, árnyas pihenőhelyet biztosít a betérőknek.

A rózsák színük mellett illatuk miatt is kedveltek. A legillatosabb rózsafajtákat nagy területen termesztik, s szirmaikból vonják ki az igen értékes rózsaolajat, amelyet a legjobb minőségű kozmetikai készítményekben használnak fel. A legjelentősebb olajrózsa termesztő ország Bulgária, de vannak rózsatermesztő területek Dél-Franciaországban, Algériában, Marokkóban is. Nálunk kevésbé ismert, ezekben az országokban azonban kedvelt csemege a rózsa szirmokból készített lekvár vagy éppen a kandírozott rózsa.

A nemes rózsák ritkán érlelnek magot. A fajták szaporítása főként szemzéssel történik: a nemes növényről leválasztott rügyeket „szemeket” vadrózsa magból nevelt növényekre „alanyokra” helyezik. Ezzel a módszerrel megőrizhetők a fajták tulajdonságai. Egyes fajták hajtásdarabok „dugványok” gyökereztetésével is szaporíthatók. Szeged-Szőreg környéke az ország legjelentősebb rózsatermesztő vidéke.

A rózsák számos nép számára szimbolikus jelentéssel is bírnak. A kinyíló rózsabimbót, az illatos virágot, mint a fiatalság, a szépség jelképét, a virágok királynőjét számos irodalmi- és zeneműben örökítették meg.

P1120916

Fontos gyógynövény a nálunk is honos gyepürózsa (Rosa canina), melynek csipkebogyó áltermését tea és lekvár készítésére használják. A csipkehúsból készült hecsedli lekvár ízletes csemege és bőséges vitaminforrás.

Szeretettel várjuk látogatóinkat!

P1120897P1120928v

P1120939 P1120952

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Tudj meg többet...