Nyitvatartás:

március: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
október: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház nyitva:
május 1-szeptember 30. 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)

Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt!

Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges!

Jegyárak

szuperinfo logo

Most először Szegeden is: Levendula Napok a szegedi Füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája új fesztivál szervezésébe fogott, amelyet a botanikus kertben is fellehető különlegesen simogató illatú, romantikus hangulatot teremtő és sokoldalúan felhasználható levendula ihletett. Bár ez a virág a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos, mégis Magyarországon sok kert és balkon ékessége, amely ugyan a száraz, napos, sziklás helyeket kedveli, de alkalmazkodik a mesterségesen teremtett élőhelyéhez is.

P1090199

Biztosan mindenki számára meghökkentő lehet, de a levendulák nemzetségébe legalább 48 faj tartozik és ebből számunkra 3 igazán fontos. Létezik a legrégebben termesztett a valódi levendula, továbbá Franciaországban a széles levelű, Magyarországon pedig egy termesztett hibrid levendula az ismertebb. Számtalan alkalmazási területe miatt az egyik legsokoldalúbban használható a növényből préselt illóolaja, amelyet elődeink sikerrel alkalmaztak száraz vagy hurutos köhögésre, migrénes fejgörcsök ellen, ill nyugtató hatása miatt, belső feszültségek oldására. Ez az örökzöld, alacsony növésű fásodó szárú félcserje gyökerei egészen mélyen keresik a tápanyagokat, levelei átellenesen állnak, szálasak vagy mindkét végükön jellegzetesen elkeskenyedő lándzsásak. Virágai álörvökben állnak, különleges kékes-lilás színűek, 5 tagúak. A hétköznapi szóhasználatunkba is beférkőzött már, az oly gyakran emlegetett „levendula szín”. Termése 4 makkocska, de ezekből általában csak 1-2 fejlődik ki. Mivel ez a csodás növény főként június-júliusban virágzik, ezért gondolta azt a SZTE Füvészkert vezetősége, hogy e nemes növény égisze alatt, új fesztivált szervez nemcsak Szegednek, de a Dél-Alföldnek is. A kolostorkertben található levendulagyűjteményben a legismertebb fajtákat mutatjuk be, az egyébként is tisztalevegőjű, több ezer növénytől zöldellő-virágzó és állandóan fejlődő botanikus kertben.

Az első füvészkerti Levendula Napokon minden korosztály számára színvonalas és színes kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal - koncertekkel, pódium előadásokkal, növénybemutatóval és vásárral, kézműves termékekkel, gyerekeknek arcfestéssel, egyéni foglalkozással, kiállításokkal, -, várjuk a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. Az SZTE Kulturális Iroda - megmutatva milyen sok művészeti- és kulturális területnek lett ihletője ez az illatbomba – a korábban meghirdetett verspályázatának győztes pályaműveit, a Szegedi Egyetemi Színpad diákművészeivel tárja a nagyközönség elé. A próza mellett az ének is megtölti az étert, Vajda Júlia Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő és a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek hangja, levendulás dallamokkal teszik varázslatossá a kertet. A kicsiknek mesélve zenél majd Gubás Gabi és Pálfy Zsolt, hogy Puff Ancsi kalandjai című biomese-koncertjükkel mosolyt csaljanak még a szüleik arcára is. A számos népzenei koncert, minifesztivál mellett a két nap alatt a látogatók megismerkedhetnek a levendula jótékony hatásaival, kóstolhatnak levendulás ételeket és italokat, készíthetnek ajándéktárgyakat is. A rendezvény szombaton Mazila levendulás képeinek kiállítás megnyitójával indul, amely július 20-ig megtekinthető a Füvészkert jegypénztári épületében található kiállítótérben.

Egy hétvége a Füvészkertben, ahol minden a levenduláról szól!

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...