Nyitvatartás:

március: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
október: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház nyitva:
május 1-szeptember 30. 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)

Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt!

Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges!

Jegyárak

szuperinfo logo

Két napos lótuszfesztivál távol-keleti hangulatban, a Szegedi Füvészkertben

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a korábbi évek hagyományait követve, idén 7. alkalommal rendezi meg a Lótusznapokat. A fesztivál névadója a Közép-Európában ritkaságnak számító indiai lótusz, amely az 1932-es telepítése óta a botanikus kert langyos édesvízi tavában érzi otthon magát.

DSC02954

Bár Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidékén őshonos, több szerencsés véletlen és a megfelelő gondozás következménye, hogy megmaradhatott itt Szegeden a hazájában dísz- táplálék és gyógynövényként is jelentős növény. A mesterségesen kialakított tó alján, télen-nyáron 20 fok körüli hőmérsékletű a víz, így a növény a fagyos időt is átvészeli. Az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképeként emlegetett, májusban még csak leveleit megmutató egzotikus növény júliusban hozza a rózsaszínes, pompázatos, gazdagon illatozó virágait, amelyek a vízfelszínen elterülő kerekded leveleikkel összhangban varázslatos hangulatot teremtenek. A 2014-es esztendő számtalan újítása mellett a lótuszos tavat magába foglaló japánkertet is megcsodálhatják a kilátogatók, amely májusi átadása óta szerves egységgé kovácsolódott, a Füvészkert zöldellő égisze alatt.

A kétnapos esemény fő tartópillérei: a tradicionális indiai és távol-keleti táncelőadások, jóga- és harcművészeti bemutatók, thai masszázs, tradicionális japán teaszertartás és izgalmas illatú, fűszeres gasztronómiai ínyencségek kóstolása. A megszokott programok mellett azonban, új lendülettel válogattuk össze az érdeklődő és az évről-évre  visszatérő hűséges közönségnek a repertoárt. Az idei év újdonsága a hagyományos kínai Oroszlántánc bemutató szombat délután, vasárnap pedig a TAIKO Hungary Dobcsoport eredeti, gyönyörű hangzású tradicionális japán dobszólókkal és darabokkal  érkezik, most először a Lótusznapok rendezvényére. A főbejáratnál lévő pénztár épületében nemcsak életmód tanácsadási, asztrológiai előadásokat hallgathatnak meg, hanem egy országosan ismert fővárosi stúdió bonsai-kiállítását is vendégül látjuk.

A színpadi programokon kívül a zöld pázsiton, bárki kipróbálhatja magát a jógastúdiók és harcművészeti standoknál a különböző műfajokban. A kisebbeket változatos kézműves foglalkozásokkal szórakoztatjuk: készíthetnek a gyerkőcök lótusztündért, selyemképet, lótuszos emléktárgyat, fűzhetnek gyöngyöt és akár illatos krémeket is hazavihetnek.

Egy igazán könnyed kikapcsolódással, sokszínű, távol-keleti hangulatú családi hétvégével vár mindenkit a VII. Lótusznapok, a szegedi Füvészkertben, 2014. július 26-27-én.

Ízelítő a programokból: 

2014.07.26. (szombat) 9-20 óráig

Délelőtt: Jógabemutatók-és Wu stílusú Tai Chi Chuan és Chi Kung bemutatók, délben: Ázsia  ízei ételkóstolás

Délután: Dél- indiai klasszikus táncbemutató, Gerincjóga bemutató, Magyar lábnyomok Sanghajban c. előadás, Parvati tánccsoport előadása,  Shiatsu, a gyógyító  érintés;  Kínai Oroszlántánc, Harcművészeti bemutató, Törésbemutató, Kínai fegyverek, tibeti gong hangfürdő, teaszertartás, lótusztúra 2 óránként

2014.07.27. (vasárnap) 9-20 óráig

Délelőtt: keleti harcművészeti bemutató, asztrológiai konzultáció, előadás, Parvati tánccsoport  előadása:dél-indiai klasszikus táncok, táplálkozási és kineziológiai tanácsadás, délben:Ázsia ízei ételkóstolás

Délután: thai-és hatha jógabemutatók, Szendrő Szabolcs úti beszámolója, TAIKO-japán  dobkoncert, Krisna-völgy zenés táncos előadása, lótusztúra 2 óránként

Jegyárak és bővebb információ: lotusznapok.hu

Helyszín: Szeged, Lövölde út. 42.
– SZTE Füvészkert

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...