Tisztelt Látogatók!

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre a Füvészkert 2020. november 10-től határozatlan ideig zárva tart.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Nyílik a nemes májvirág

Ezekben a hetekben nyílik a Füvészkertben az év vadvirágának is választott nemes májvirág. Sajnos virágzását most nem kísérhetjük figyelemmel, de néhány fotóval és egy kis leírással igyekszünk pótolni ezt a hiányt.

 Nemes májvirág (Hepatica nobilis Schreb.)

1Növényünk leginkább tél végén, kora tavasszal vonja magára a figyelmet, ekkor a még szürke, száraz avarból messzire virítanak kékeslila színű virágai. Évelő növény és ahol kedvező életfeltételeket talál ott idővel több tucat virágból álló nagy tövei fejlődhetnek. A boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik.

2

Nevét májlebenyekre hasonlító karéjos leveleiről kapta, melyek egész évben láthatóak, így a virágzási időn túl is jelzik a növény jelenlétét. A háromkaréjú tőlevelek hosszú nyelűek, bőrneműek, színük fénylő zöld, fonákuk vörösesbarna. A friss levelek mindig a virágok megjelenése után bújnak elő. A népi gyógyászat gyógynövényként is ismeri, a leveleit gyűjtik. Teáját epe-, máj-, vesebántalmak ellen fogyasztják, hatása azonban tudományosan nem igazolt.

Tőkocsányos virágainak felépítése is érdekes: csésze- és sziromlevelei egyneműek, egyformán színesek, 5-10 tagból állnak. Ezek a kék- liláskék színekben játszó lepellevelek adják a növény igazi látványosságát. Lepellevelei ritkán fehérek vagy halvány rózsaszínűek is lehetnek. A lepellevelek mögött látható három zöld, csészeszerű levél valójában örvösen álló fellevél.

345

A májvirág hangyákat hív segítségül a termésterjesztéshez: makktermésein olajtartalmú függelékeket, ún. elaioszómákat találhatunk, mely a hangyák csalogatására szolgál. A hangyák messzire cipelik a magokat az anyanövénytől, cserébe tápláló csemegéhez jutnak.

Az északi félteke mérsékelt övi területein honos, így Ázsiában és É-Amerikában is találkozhatunk vele. Hazánkban természetes élőhelyei a dunántúli bükkösök, gyertyános tölgyesek.

Mivel nagyon dekoratív növényke, ezért számos kertészeti változata is létezik. Erről a facebook oldalunkon mutatunk egy kis ízelítőt.

A nemes májvirág védett növény, természetvédelmi értéke 5000Ft!

6

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...