Nyitvatartás:

márciusban: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
októberben: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
A Füvészkert karácsony és újév kivételével az ünnepnapokon is látogatható.

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház:

május 1-től szeptember 30-ig 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)
Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt.
Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges.

Jegyárak

Földbe kerültek a magok a tanyaudvarban

A hőmérséklet egyre kedvezőbb, szépen átmelegszik napközben a talaj, így a tanyaudvarban is megkezdtük a tavaszi munkálatokat, vetéseket. A talaj előkészítése után elvetettük a babot, céklát, csemegekukoricát, burgonyát és cirkot. Később sorra kerülnek majd a paradicsom, paprika, kelkáposzta, uborka tökfélék is. Ezeket májusban már palántaként fogjuk kiültetni.

 

Tanyaudvar

Szabadföldi vetéshez jól megmunkált (morzsalékos), nedves, de nem ragadós talaj szükséges, amit ásás után pár hétig pihentetni érdemes. Ha valamilyen edénybe, ládába vetünk, akkor a talajunk legyen laza szerkezetű és jó nedvességtartó, mert a kisebb földmennyiség hamarabb kiszárad. A palánták már edzettebb növények, kiültetésükhöz nem szükségesek olyan alapos előkészületek, mint a vetéshez. Elég, ha a talaj ülepedett, porhanyós és nedves.

vetemények

Ha a kiskertünkben a különböző gyógy- és fűszernövényeket, valamint zöldségféléket megfelelő társításban ültetjük, akkor azok kölcsönösen segítik egymás fejlődését, valamint visszaszorítják egymás kártevőit. Ezáltal csökken a felhasznált vegyszerek mennyisége, illetve időt és pénzt is spórolhatunk.
A tapasztalatok szerint például a vöröshagyma és a sárgarépa együtt ültetve a répa- és a hagymalégy ellen is védi egymást.
A káposztafélék hernyókártevőit a zeller, a retek földibolháit pedig a közé ültetett saláta riasztja el. Ha a káposztaféléket a paradicsom közé ültetjük, a paradicsom illata elriasztja a káposztalepkéket, így azok hernyói nem tesznek kárt a káposztában.
A kapor védi a szomszédos növényeket és például a sárgarépa kelését is segíti, a bazsalikomot pedig előnyös az uborka mellé ültetni.

Érdemes még társítani:

  • káposztafélék és nyári fogyasztású gyökérzöldségek
  • saláta és zöldhagyma
  • karós paradicsom és gyökérzöldségek, karalábé
  • petrezselyem és vöröshagyma
  • uborka és csemegekukorica
  • kukorica és szárazbab, sütőtök

kép forrása: www.ankert.hu

(kép forrása: www.ankert.hu)

Nem csak zöldségféléket de virágokat is ültethetünk a veteményesbe, mert bizonyos fajták szintén jótékony hatással bírnak. A régi tanyaudvarokban is így csinálták nagyanyáink, nem véletlenül. A bársonyvirág (Tagetes sp. ) vagy más néven büdöske olyan vegyületeket tartalmaz, melyek távolt tartják a drótférgeket, fonalférgeket. Szinte minden zöldségnek jó szomszédja. A körömvirág (Calendula officinalis) elriasztja a fonalférgeket, levéltetveket, míg a sarkantyúka (Tropaeolum majus) a levéltetvek ellen véd, elnyomja a gyomokat és távol tartja a csigákat, hernyókat, hangyákat is.

Calendula officinalis(Calendula officinalis)

Vannak azonban olyan párosítások is, melyeket mindenképp kerülni kell:
A növekedésében gátoljuk, ha az uborkát a retek mellé, a borsót a paradicsom vagy a hagyma mellé ültetjük.

A társítások mellett érdemes alkalmazni a vetésforgó módszerét is, azaz, hogy egymást követő évben ugyanarra a helyre ne ültessük ugyanazt a növényt. Ha egy adott helyre évről évre ugyanazt a növényt ültetjük, akkor elszaporodnak a kártevői és a talajból is ugyanazt a tápanyagot használja fel. Ha új növényt ültetünk, akkor az másféle tápanyagokat igényel a növekedéséhez és ő maga is más tápanyagot állít elő.
Például egy hármas vetésforgó így működik: levélzöldségeket ültessünk a hüvelyesek helyére, mivel azok sok nitrogént termelnek. A levélzöldségek után következzenek a gyökérzöldségek, mert azok igénylik a levélzöldségek által előállított foszfort. A gyökérzöldségek káliumot termelnek, amire pedig a hüvelyeseknek van szükségük.

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...