Nyitvatartás:

márciusban: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
októberben: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
A Füvészkert karácsony és újév kivételével az ünnepnapokon is látogatható.

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház:

május 1-től szeptember 30-ig 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)
Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt.
Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges.

Jegyárak

BALKONKERTÉSZET- ami nem csak a virágokról szól

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a balkonkertészkedés ami jelentősen eltér a hagyományos kertészkedéstől. Egy olyan területről beszélünk, amelyről itthon nagyon keveset olvashatunk, míg a nyugati országokban jóval nagyobb hagyománya van, jelentős szakirodalom is készült a témával kapcsolatban. Az utóbbi években a dísznövények mellett egyre nagyobb érdeklődés figyelhető meg a zöldségfélék, gyümölcstermő növények és a fűszernövények iránt. Ma már több olyan fajta is megvásárolható, amely kifejezetten cserepes termesztésre lett szelektálva. Ezek a növények determinált növekedésűek, így nem fogják kinőni a balkon.

balkon1

A kertészkedés alapja a talaj, a közeg! Balkonládában, cserépben termeszthetünk csak igazán egészséges növényeket, ugyanis a kerti talaj sok esetben fertőzött, rossz minőségű, alacsony tápanyag tartalmú, kötött, vagy éppen túl laza szerkezetű.

A föld minősége, összetétele, szerkezete jelentősen befolyásolja a termesztés sikerességét. A balkonládákban, cserepekben lévő föld a rendszeres öntözés hatására jelentősen tömörödhet. A növények gyökérsavai is elősegítik a szerkezet leromlását. Ennek megelőzése érdekében jó minőségű virágföldet vásároljunk. A vízmegtartó képesség javítására használhatunk kókuszrostot is, azonban ez maximum csak 20%-a lehet a földmennyiségnek. Szivacsként a vizet magába szívja és tárolja, ha nagyobb mennyiségben keverjük a virágföldhöz akkor a gyökérzet rothadását okozhatja. A lebomlása során foszfor szabadul fel, mely kedvező hatással van a virágzásra és terméskötődésre is.

balkon2

A balkonládák és cserepek választása során ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mélyebb balkonládákat, magasabb cserepeket válaszunk. Ha van helyünk akkor érdemes teraszládákat használni a nagyobb zöldségfélék, vagy gyümölcstermő növények esetében. Ez azért fontos, mert ha több föld fér a cserépben, ládában akkor sokkal kiegyenlítettebb a vízháztartása. Gyakori kérdés, hogy műanyag vagy kerámia, cserépedényeket válaszunk. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. A műanyag cserepek egyszerűbben mozgathatók, tisztításuk könnyebb, olcsóbbak. Ezzel szemben a cserépedények oldalán megjelenik a sófelhalmozódás, valamint az öntözésükre is jobban oda kell figyelni. A cserép jelentős mennyiségű vizet elszív a virágföldből, emiatt gyakoribb öntözést igényelhet, de a cserép felületén történő elpárolgás miatt hűti a teljes földlabdát, kedvezőbb mikroklímát biztosít ezáltal a növény körül.

A növények megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres tápanyag-utánpótlás. A jó minőségű virágföldek is kb. három hétre elegendő tápanyagot tartalmaznak. Valamint a gyakori öntözés miatt is jelentős a tápanyagok kimosódása, különösen a vízben könnyen oldódó nitrogén, amely a növekedéshez szükséges. Az egyenletes tápanyag-utánpótlást szabályozott tápanyagleadású műtrágyákkal biztosíthatjuk, de használhatunk tápoldatokat is heti rendszerességgel. Aki környezettudatosan, természetes tápanyag-utánpótlást szeretne alkalmazni egyre több szerves eredetű tápanyaghoz juthat hozzá: pelletált trágyák, növényi kivonatok és levek.

balkon3

A fajtaválasztásra az egyes növénycsoportok esetében külön ki fogunk térni, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk. A növekedési erélyük mellett számos olyan környezeti tényező befolyásolja, melyre nem is gondolnánk. Az egyik ilyen a falakról visszaverődő napsugárzás, valamint a hő. Gyakran a kertekbe tűző napra ültetett növények egy déli fekvésű balkonon megéghetnek, ez mind a reflektálódó hő és napsugárzás miatt van. Ezért is kell még nagyobb figyelmet fordítani a fajták választásakor, azonban a mikroklímán napi egy-két párásító öntözéssel mi is javíthatjuk.

A balkonon is gyakran megjelenhetnek kórokozók, kártevők. Gyakori probléma, hogy az utcán lévő növényzetről kerülnek át a balkonnövényekre. Ez esetben a kertben is használt növényvédőszerek közül választhatunk, azonban a kijuttatásuk nagyon nagy figyelmet kíván. Ügyeljünk arra, hogy a vegyszerek ne sodródjanak el a szomszéd balkonra, vagy az utcára. A dísznövények esetében használhatunk rovarölő rudakat is, melyek használata egyszerű és biztonságos. A növény nedvkeringésébe jutva elpusztítja a kártevőket.

Jó kertészkedést!

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...