Nyitvatartás:

márciusban: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
októberben: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
A Füvészkert karácsony és újév kivételével az ünnepnapokon is látogatható.

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház:

május 1-től szeptember 30-ig 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)
Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt.
Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges.

Jegyárak

FRISSEN SZEDETT PARADICSOM AZ ERKÉLYRŐL!

A dísznövények helyett egyre többen szeretnének zöldségféléket és fűszernövényeket termeszteni a balkonon. Erre már egyre több lehetőség van, a hagyományos zöldségfélék mellett determinált növekedésű, bőtermésű fajták kaphatók a kertészetekben. Korábban balkonparadicsom és balkonpaprika, azonban ma már balkonpadlizsán, balkonuborka és különböző levélzöldségek is ültethetőek.


paradicsom a balkonon

A termesztésük sikeressége a jó minőségű virágföldtől a rendszeres öntözéstől és tápanyag-utánpótlástól függ.

A levélzöldségeket, kis növekedésű fűszernövényeket balkonládába, a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, uborkát és a nagyméretű fűszernövényeket egy nagyobb 30-40 cm-es méretű cserépbe ültessük. Ültetésükhöz általános virágföldet használjunk és a tápanyagok utánpótlására komposztált marhatrágyát. Ezt mindig a cserép alján keverjük el a virágfölddel, a növény gyökérzete ültetéskor közvetlenül ne érintkezzen vele, mert perzselést okozhat. Egy 30-40 cm-es cserépbe három-négy maréknyi komposztált marhatrágya elegendő.

A későbbiek során használhatunk pelletált szervestrágyát, vagy nitrátmentes műtrágyát is a tápanyagok utánpótlására. Érdemes olyan komplex készítményeket választanunk, melyek mikroelemekket is tartalmaznak. A paprika és paradicsom termésén barna-fekete foltok jelenhetnek meg, amit napégésnek neveznek. Ez azonban a növény kalciumhiánya miatt alakul ki, ennek kezelésére kálcium lombtrágyát használjunk.

A levelzöldségeket: rukkola, tépősaláta, madárbegy saláta, vérsóska és egyes fűszernövényeket: metélő petrezselyem, kapor helyben is elvethetjük a balkonládákba. Ha így szeretnénk eljárni, akkor a ládát megtöltjük földdel, kicsit megtömörítjük, majd alaposan beöntözzük. A magokat a nedves talajfelszínre szórjuk és egy cserép segítségével földet szitálunk rá. A takaróréteg vastagsága a magoktól függ, amit a vetőmagtasakok hátoldalán található információknál minden esetben feltüntetnek. Például a salátafélék magja fényre csírázik, ezért csak vékony rétegben takarjuk. A rászitált talajréteget már nem tömörítjük és locsoljuk meg! Az így kapott laza felszín miatt könnyebben kicsírázhatnak a növények. A balkonládát, vagy cserepet egy átlátszó fóliával takarhatjuk, de amint csírázásnak indulnak a magok részlegesen, majd teljesen távolítsuk el a fóliatakarást.

balkon9 resize

A szobában is nevelhetünk zöldségpalántákat, ez esetben kifejezetten balkon, vagy determinált növekedésű fajtákat válasszunk. A magvetés az előzőekben leírt módon történjen. A magvetést végezhetjük kis cserepekbe szemenként vagy egy edénybe több magot vetve és a későbbiekben egyesével kitűzdelve. A szobában nevelt palántákat ne ültessük ki egyből a tűző napra, mert megégnek a növények. Kezdetben csak félárnyékba, majd néhány nap elteltével napos helyre tegyük ki, ezzel is edzve őket.

fűszernövények

A fűszernövényeket egyesével, vagy csoportosan is ültethetjük. De a növények összetársítása során minden esetben vegyük figyelembe a növekedési erélyüket és vízigényüket! A mentaféléket és a citromfüvet csak önállóan egy cserépbe érdemes ültetni, ugyanis erőteljes növekedése miatt a többi növényt elnyomja. Valamint a rozmaringot, zsályát és bazsalikomot is önállóan, egy nagyobb cserépbe ültessük.

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...