Nyitvatartás:

márciusban: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
októberben: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
A Füvészkert karácsony és újév kivételével az ünnepnapokon is látogatható.

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház:

május 1-től szeptember 30-ig 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)
Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt.
Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges.

Jegyárak

HOGYAN TERMELHETÜNK GYÜMÖLCSÖT A BALKONON?

A kertekben a legtöbb gyümölcstermő növény már virágba borult, vagy borul a napokban. Azonban a kerttel nem rendelkező balkontulajdonosoknak sem kell elkeserednie, nagyon sok gyümölcstermő növény megtermeszthető dézsában is, a legtöbb gyümölcsfának létezik törpe változata is.

Törpe gyümölcsfák a balkonra

Egy nagyobb teraszláda, vagy cserép megfelelő és elegendő a gyümölcstermő növények termesztéséhez, de ha csak egy balkonládányi hely van, akkor a folyton termő epret válasszuk. A 45-50-60 cm átmérőjű cserepek már alkalmasak a bokoráfonya, folyton termő málna, ribiszke, köszméte, mézbogyó, goji és balkongyümölcsfák termesztéséhez is.

Nagyon fontos, hogy csak balkongyümölcsfákat vásároljunk és ültessünk erre a célra, ellenkező esetben a normál gyümölcsfák hamar kinőhetik az erkélyünket. A következő gyümölcsfákból választhatunk törpe növekedésű változatot: balkonőszibarack, balkonalma, balkonkörte, balkoncseresznye, balkonszilva. Azonban a legkedveltebb a balkonőszibarack, amelynek díszítőértéke is kiemelkedő. A balkongyümölcsök determinált növekedésű fajták, a determinált növekedést általában szelekcióval és kis növekedési erélyű alanyokra oltással érik el. Illetve a konténerméret is visszaszorítja a növekedést akárcsak a bonsai-ok esetében.

A gyümölcstermő növények tápanyagban gazdag talajt igényelnek, ültetésükhöz általános virágföldet és komposztált istállótrágya keverékét használjuk. Olyan növények esetében, melyek savanyú talajt igényelnek, használjunk rhododendron földkeveréket vagy tőzeget az ültetéshez. A tőzeg más növények gyökeresedésére is rendkívül kedvező hatással van, általa kedvezőbb lesz a közeg víz- és levegő háztartása. A nyári melegben azonban könnyebben kiszárad a tőzeges talaj. Ennek megakadályozása érdekében keverjünk a közeghez kókuszrostot is.

kókuszrost tégla

A magas tápanyagtartalmat folyamatosan biztosítanunk kell a fejlődésükhöz és a megfelelő termés mennyiség eléréséhez. Megfelelő tápanyag ellátás esetén a növény méreteihez képest jelentős mennyiségű termést is betakaríthatunk.

Bármilyen jó minőségű virágföldet választunk kb. egy hónapra elegendő tápanyagot tartalmaz csupán, természetesen a szerves trágya hozzákeverésével növelhetjük ezt az időszakot 2-3 hónapra. A rendszeres öntözés hatására a tápanyagok kimosódnak a talajból. A tápanyagutánpótlást biztosíthatjuk tavasztól őszig tartó időszakban heti egy tápoldatozással is.

Carteret Blueberry

A gyümölcstermő növények esetében a balkontermesztés során is ugyanazokkal a növényvédelmi problémákkal találkozhatunk, mint a kertben. Fontos, hogy megfelelő kondícióban legyenek a növények, ezáltal sokkal ellenállóbak a kórokozókkal szemben.

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...