Nyitvatartás:

márciusban: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
októberben: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
A Füvészkert karácsony és újév kivételével az ünnepnapokon is látogatható.

Trópusi lepkekert, Orchideaház és Páfrányház:

május 1-től szeptember 30-ig 9.00-17.45 (zárva: 12.00-13.00)
Hétfőn az üvegházak zárva lehetnek növényvédelmi munkálatok miatt.
Zárás előtt fél órával belépés és jegykiadás már nem lehetséges.

Jegyárak

szegedi kertb

2022 tavaszi programjaink


helyszín: SZTE Füvészkert, Lövölde u. 42., pénztár épülete

2022. március 22. kedd, 14.00

Hagyományos japán növényi nyersanyag feldolgozási módok a fenntarthatóság jegyében

Előadó: Gál Tamás agrármérnök

Az előadás során olyan többezer éves eljárásokkal ismerkedhetünk meg, melyek segíthetnek egy fenntarthatóbb jövőt építeni. A bemutatott ősi japán módszerek egy része otthonainkban is könnyen megvalósítható.

2022. április 5. kedd, 14.00

Biológiai védekezés rovarokkal

Előadó: Forrai Alfréd, a Koppert Hungary Kft. növényvédelmi szakértője

Az előadásból megtudhatjuk, hogy hogyan működik a gyakorlatban a biológiai növényvédelem. A Koppert Hungary Kft. már évek óta sikeresen alkalmazza a növényi kártevők természetes ellenségeit (fürkészdarazsakat, fonalférgeket, bogarakat stb.) a fóliás zöldség- és dísznövény termesztésben, mellyel kiváltható a vegyszerek használata.

2022. április 26. kedd, 14.00

A klímaváltozás hatása a növényeink fejlődésére, megoldási lehetőségek

Előadó: Sipos József „Sipos Gazda” - címzetes egyetemi docens, növényorvos

Az elmúlt években mi magunk is tapasztaljuk és tudományos kutatások is alátámasztják a klímaváltozás tényét, amely a Dél-Alföldön is egyre erőteljesebben érezteti a hatását. Az egyre extrémebb nyarak a növényeket is megviselik, a legyengült növények lassabban fejlődnek, a kártevőkkel szemben kevésbé ellenállók. Az előadásból megtudhatjuk, hogy milyen jelei vannak mindennek, hogyan védekezhetünk ellene és milyen megelőzési módok léteznek, hogy növényeink egészséges fejlődését biztosítani tudjuk a kiskertekben.

szegedi kertb

A Szegedi Kertbarát Kör a Kertészet és Kertbarátok Országos Szövetségének tagja (web: kertszovetseg.net). A szervezet célja a kertkultúra népszerűsítése, a kertszeretők, hobbi kertészek összehozása, lehetőség biztosítása a gyakorlati tapasztalatok cseréjére és a szakmai újítások megismerésére. A Kör tagjait nemcsak a tapasztalt, a kertészkedésben, kertművelésben jártas érett korosztály, de a fiatal növénykedvelő nemzedék is kiegészíti.

A 2014-es évtől a Szegedi Kertbarát Kör az SZTE Füvészkertben (Lövölde u. 42.) tartja összejöveteleit. Minden találkozó egy, a tagok érdeklődése szerint kialakított téma köré szerveződik. Ízelítőül az elmúlt időszakban az alábbi témák kerültek elő: ismerkedés szőlőfajtákkal, zöldségek és gyümölcsfák növényvédelme, gondozása, kondicionálása, gyümölcsfák metszése, a biológiai védekezés lehetőségei és fontossága, gyógynövények a kertben, permakultúra, kertjeink téli madárvendégei, áttelelő rovarok, szobanövények ápolása, szaporítása, méhészeti bemutató. Ezen kívül tagjaink az országos szervezet által biztosított szakmai fórumokon, más helyi Kertbarát Körök rendezvényein is részt vehetnek. A füvészkerti rendezvények idején is szervezünk Kertbarát Körös összejövetelt, melyre érvényes tagsággal a belépés ingyenes.

Büszkén számolhatunk be róla, hogy 2014-ben indultunk „A legszebb konyhakertek” országos versenyen, ahol II. helyezést értünk el tanyaudvarunkkal. Tagjaink aktív közreműködésével alakítottuk ki a Füvészkert szőlősét és gyűjteményünk számos értékes növénnyel (borostyán fajok és fajták, mediterrán növényfajok, törzses és bokros mályvacserjék) is gyarapodott a kertbarátok adományai által. Ezen kívül a kertbarátok egymással megosztott szakmai, gyakorlati tapasztalatai is sok segítséget nyújtanak egy-egy felmerülő téma, probléma, kerti teendő esetén.

Továbbra is várjuk azon kertbarátok jelentkezését, akik:

  • érdeklődnek a kertkultúra iránt,
  • szívesen kertészkednek,
  • kíváncsiak az aktuális kertészeti újításokra, szemléleti változásokra,
  • kellemes, kötetlen módon ismerkednének a növényvilággal.

Jelentkezni és érdeklődni az alábbi e-mail címen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ill. telefonon (Németh Anikó, 70/439-93-27) lehet. Bővebb info: www.fuveszkert.u-szeged.hu

A tagság feltétele:

A Kertbarát Kör éves tagdíja: 2.100 Ft/év (A tagdíj befizetésével a Füvészkerti Kertbarát Kör programokra a belépés ingyenes.) A tagdíj befizetése: a megjelölt programok időpontjában, a gazdasági felelősnél lehetséges.

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...