Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben

 6 alkalmas programsorozatot indítunk 2022 február 27-től

Invitálunk mindenkit, aki kedvet érez a kertészkedéshez, azonban eddig még nem volt bátorsága belekezdeni, vagy már kertészkedik ugyan, de ismereteit szeretné bővíteni a témában. A Füvészkert az elméleti ismeretek átadása mellett a gyakorlati tudás megszerzésének is ideális terepe, így nagy hangsúlyt fektetünk a tanultak gyakorlati elmélyítésére.

Az egyes alkalmakon a kertészkedés szempontjából fontos alapismereteket vesszük sorra az alábbi témakörök köré csoportosítva:

 

1. Február 27. Talaj, a kertészkedés alapja

Amin nem érdemes spórolni, de meghálálja a befektetett energiát; szükséges talajmunkák és talaj-javítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.

2. Március 06. Komposztálás egyszerűen kis és nagyléptékben

Növényvédelmi alapismeretek

A komposzt készítés lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti “divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra; újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.

3. Március 20. Neveljünk szép és egészséges növényeket - kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel

A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségei, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.

4. Április 10. Balkonkertészet

Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék-, fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. A mit ültessünk, mivel és hogyan; faj- és fajta választási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.

5. Április 24. Kerttervezési ötletek

Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.

6. Május 8. Gyógynövények a kiskertben

Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.

Részvételi díj: 24 000 Ft

Időpontja: a meghirdetett időpontokban, vasárnap délelőtt 09:00-12:00 óráig  

Előzetes jelentkezés szükséges február 15-ig a Füvészkert e-mail címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bővebb információ: Németh Anikó 06 70 4399327

Minden résztvevőnek az előadásokhoz kapcsolódó kis ajándékkal kedveskedünk! 

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket!

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...