Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben!

Nagy öröm a kiskert

 

Február végétől egy hat alkalomból álló, a kertészkedés témáját, kertészeti praktikákat tárgyaló programsorozat indul az SZTE Füvészkertben.

Reméljük, programunk hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen válnak olyan kertészekké, akik örömüket lelik a növények nevelésében, ápolásában, legyenek azok táp- és fűszernövények vagy éppen a kiskertet, balkonládát díszítő virágok.
Célunk elsősorban az, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez és szívesen kipróbálnák magukat a gyakorlatban is, azoknak lehetőséget biztosítsunk az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésére.

Az egyes alkalmakon a kertészkedés szempontjából fontos alapismereteket vesszük sorra az alábbi témakörök köré csoportosítva:

 
1. Február 26., vasárnap
A talaj, a kertészkedés alapja
Amin nem érdemes spórolni, de meghálálja a befektetett energiát: a szükséges talajmunkák és talajjavítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók a cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.
 
2. Március 12., vasárnap
Komposztálás egyszerűen kis- és nagyléptékben
Növényvédelmi alapismeretek
A komposzt készítésének lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti „divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra: újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.
 
3. Március 26., vasárnap
Neveljünk szép és egészséges növényeket - kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel
A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit, mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségeik, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.
 
4. Április 2., vasárnap
Balkonkertészet
Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék- és fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. Mit ültessünk, mivel és hogyan, faj- és fajtaválasztási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.
 
5. Április 16., vasárnap
Kerttervezési ötletek
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.
 
6. Április 30., vasárnap
Gyógynövények a kiskertben
Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.
 
Részvételi díj: 27.000 Ft/fő.
Időpontja: a meghirdetett időpontokban, vasárnap délelőtt 9:00-12:00 óráig.
Előzetes jelentkezés szükséges 2023. január 31-ig a Füvészkert e-mail címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Bővebb felvilágosítás a fenti e-mail címen vagy a 30/687-2967-es telefonszámon.
 
Szeretettel várjuk a jelentkezéseket!
 
 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...