MÉZES TÖKÖS SÜTEMÉNY
- 5 dkg vaj
- 2 kanál méz
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 ek. tej
- 1 tk. szódabikabóna
- 45 dkg liszt
A liszt kivételével az összetevőket gőz fölött sűrűre főzöm, azon melegében a lisztet hozzá keverem. Négy felé osztom és négy lapot sütünk belőle.
Krémhez 1 l tejet vanília pudinggal megfőzök és 20 dkg tökpépet keverek hozzá, izlés szerint lehet cukrozni. Végül megtöltöm a mézes lapokat rétegesen!
TÖK FASÍRT
- 1 kg reszelt tök
- 3 közepes burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 egész tojás
- zsömle morzsa
- só bors ízlés szerint
A tököt és a burgonyát megpucolva almareszelőn aprítom, lesózom hogy levet eresszen. Vöröshagymát is lereszelem, a fokhagymát fokhagymazúzón át nyomom.A levet kinyomkodom a tökből és burgonyából, majd összekeverem az alapanyagokat.Ízlés szerint lehet sózni és borsozni. Zsemlemorzsát annyit használok amennyit a fasírt állaga felvesz. Jól gyúrható masszát kell hogy kapjak. Kézzel megformázom a fasírt golyókat és forró olajba kisütöm .
SÜTŐTÖK IVÓLÉ
- 2 kg tök kockázva
- 4l víz
- 6g citromsav
- 40dkg cukor
- 1 kávéskanál nátrium benzoát
A kockára vágott tököt megfőzzük. Elkészítjük a szirupot: a vizet felfőzzük a cukorral. A főtt tökkel összekeverjük a szirupot és végül hozzáadjuk a tartósítószert.
TÖKÖS PALACSINTA
- 2db tojás
- 2dkg sütőtök
- 1 evőkanál vaj
- 1 vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 késhegynyi sütőpor
A hozzávalókat összekavarjuk tetszés szerint hígítjuk és palacsintákat sütünk belő.
SÜTŐTÖKÖS GOFFRI
hozzávalók:
- 40dkg liszt
- 4 tojás
- 2 dl tej
- 1 sütőpor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 40 dkg sütőtök püré
- 1 teáskanál muffin fűszerkeverék
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a vajjal, cukorral, tökpürével tejjel hidegen összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a fűszerkeveréket, végül a tojások felvert habját is óvatosan belekeverjük. A masszát goffrisütőben kisütjük.
TÖKÖS RÉTES
- sütőtök
- réteslap
- fahéj
- cukor
- gríz
- tejföl
- olaj
töltelék:
A tököt meghámozzuk és lereszeljük, majd olajon megdinszteljük, ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítjük.
A réteslapot széthajtogatjuk és 2-3 réteget kiterítünk egy konyharuha fölé. A felső lapot megkenjük olajos tejföllel, majd ráterítjük az egyik szélére a tölteléket és a konyharuha segítségével feltekerjük a lapot. Tepsibe tesszük, a tetejét tejföllel, tojással.
SÜTŐTÖKÖS GOLYÓ
- 50 dkg tökpép
- 20 dkg darált keksz
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 1 ek. lekvár (pl.barack)
- kókuszreszelék
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A kihűlt sült tököt meghámozzuk, a húsát összedolgozzuk a darált keksszel, darált dióval, cukrokkal. A masszából golyókat gyúrunk és kókuszreszelékbe forgatjuk. Máris fogyasztható.
RÉTEGES TÖKÖS-MÁKOS
- 1 kocka margarin
- 1/2 kg tök
- 2 tojás sárgája
- 1/4 kg darált mák
- 60 dkg liszt
- 4-5 kanál tejföl
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
A tojásfehérjét felverjük krémesre, hozzáadjuk a cukrot. A tököt előtte megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 lapra kinyújtjuk. Tepsibe simítjuk az egyik lapot ráhalmozzuk a kihűlt tököt, majd a mákot, majd ráterítjük a 2. lapot. Előmelegített sütőbe rakjuk és megszurkáljuk a tetejét villával.